torsdag den 21. januar 2021

Opsætning Flaskehaven

 

Flaskehaven - Et lukket kredsløb



Hvad er en ”flaskehave”:

En ”flaskehave” er et økosystem, der bevæger sig i et lukket kredsløb. Alt det, der er brug for for at få systemet til at fungere, befinder sig i flasken udover solens lys. I flasken er der planter og nedbrydere, der skal være i balance med hinanden. Sollyset sætter gang i den proces, der kaldes fotosyntese. Vand fra jorden og kuldioxid fra luften danner sammen med sollyset sukker og ilt i planterne. Om natten, når det er mørkt, udånder planterne ilt og forbrænder derved sukker, som de så får brug for igen, når sollyset bryder frem.

Mål med aktiviteten:

Mål med aktiviteten er at etablere og iagttage et miniøkosystem og trække paralleller til et tilsvarende økosystem som Amazonas regnskov i naturen. Der er mange spørgsmål, der kan besvares i løbet af forsøget. Interessant kunne det være, at komme nærmere ind på følgende: Hvordan opstår balancen? Hvad sker der, når balancen forstyrres igennem mennesker? Kan mennesket oprette balancen igen?

Materialer:

 

Glasbeholder

LECA-ærter

Trækul

Steril havejord

Lang pincet

Planter

 

Materialernes egenskaber:

 

LECA-ærter er vandregulerende. De er porøse og opsuger vand.

Trækul renser vandet, dermed mindskes risikoen for uønskede svampe.

Havejorden skal være steril, så der bl.a. ikke kommer sørgemyg ind i systemet og ødelægger balancen.

 

Fremgangsmåde:

Vi startede med at indsamle materialerne. Glasbeholderen blev vasket og tørret grundigt. LECA-ærterne blev skyllet i klart vand. Trækullet samlede vi op fra vores bålsted og delte det i mindre stykker. Som havejord valgte vi noget plantejord, der blev købt i et byggemarked, og kom den i et ovnfastfad, der blev steriliseret i bageovnen ved 120 grader i en halv time. Små aflæggere af planter samlede vi ind hos familie og venner.



 

Derefter blandede vi LECA-ærter og trækul. Ved hjælp af en tragt af papir hældte vi blandingen i glasset, så bunden var dækket af et lag på cirka 3 cm. Oveni dette lag fyldte vi cirka 5 cm jord. Vi tog en ske og en pind til at sætte planterne i glasset og plante dem. Vi vandede planterne, så jorden var let fugtig, og lukkede låget tæt til. ”Flaskehaven” satte vi til sidst i vindueskarmen, der viser mod syd, så den får mest muligt sollys.

Da glasset blev meget dugget efter to dage, åbnede vi låget et par timer, så fugtigheden kunne fordampe. 


 

Lige nu er ”flaskehaven” i balance, hvis dette holder, kan dette miniøkosystem leve i nogle år uden pasning, blot det får sollys.

 

Kilder: 

https://www.naturhistoriskmuseum.dk/Files/Filer/Undervisningsvejledninger/FLASKEHAVEN.pdf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dyrelivet i den nære natur

Vi har valgt beskæftige os med de dyr der findes i vores nære omgivelser. Vi har valgt dette emne med afsæt i interessen fra vores målgruppe...