mandag den 11. januar 2021

Plantehold - Urban frøindsamling og frø fra køkkenet

 Urban frøindsamling

At samle frø til spiringsforsøg behøver ikke kun være en aktivitet, som foregår i skoven. En anden og langt mere tilgængelig mulighed er at samle de frø som ligger lige uden for døren. På en lille gåtur i et almindeligt villakvarter, i januar måned, fandt jeg agern, kastanjer og ægte kastanjer. Hvis der ikke er mulighed for at tage på en større eksursion er det derfor en oplagt mulighed at samle frø i nærheden af institutionen. 


Mål med aktivitet:

Gennem spiringsforsøg at finde ud af, hvilke frø der kan være gode til institutionsbrug - hvor er sker der en hurtig udvikling?


Kastanjens langhårede skald er modsat sin slægtning, den almindelige kastanje mere blød end den er stikkende. Desuden er den både dekorativ og spændende at undersøge. Her lægges den i urtepotten sammen med frøene, som indikator i stedet for et skilt. På den måde er det nemt at se, hvad der her er sået.


Spiringsforsøg med Avocado

Dette forsøg er oplagt at inddrage målgrupper indenfor alle pædagogiske retninger. Denne proces giver målgruppen et helt konkret billede af at alt liv foregår i en cyklus. Vi køber avocadoen i supermarkedet, men tænker vi nogenside over at avocadoen er en frugt, som kommer fra et avocadotræ? Her får målgruppen mulighed for at se hvordan avocadoens frø kan blive et nyt træ, som med tiden (og det rette klima) kan bære frugt igen og på smuk vis fuldende sin cyklus. 
Med hjælp fra en pædagog kan børn sagtens være med i hele processen. 


Det starter med en hel avocado, som med fordel kan nydes sammen med rejer, eller som tilbehør i en salat.

Stenen fjernes fra avocadoens kød.


Frøskallen pilles af avocadoens frø. Dette gøres for at "snyde" frøet til at tyvstarte den proces, hvor frøet begynder at optage væske, som er essentielt for spiring - frøet skal ud af sin frøhvile. (Farell 2016)   Her kan det være nødvendigt at ridse skallen med en skarp kniv, som var det en apelsinskræl. Udføres denne aktivitet med børn, er det vigtigt at være opmærksom på sikkerheden. Frøet er glat.


Der prikkes nu huller i frøets hvide indre. Jeg brugte en boremaskine med et 2 millimeters metalbor (fordi det var en god undskyldning for at hive en maskine frem😃). En syl kan også bruges.


Tandstikkere indføres i hullerne og stenen sænkes ned i et glas med vand, så halvdelen af frøet er dækket. Frøet har brug for store mængder ilt i spiringsprocessen. Det er derfor vigtigt at frøet ikke drukner i glasset.


Spiringsforsøg med frø fra køkkenet

Køkkenskabene er et skatkammer fyldt med frø, som er oplagte at bruge til spiringsforsøg. 


Spiringsforsøget i vindueskarmen

Samtlige frø og kerner placeres i en vindueskarm, som vender mod vest. herved sikres mest muligt dagslys samt rigelige mængder varme fra radiatoren under vinduet. 
Jeg har valgt at bruge almindelige lerpotter fremfor spirekasser, som er det optimale valg (Farell 2016). Jeg synes selv det er æstetisk flottere at se på en lerpotte end en spirekasse af plastik.
Derfor forsøger jeg at skabe de bedst mulige forhold for frø og kerner ved at placere dem varmt og solrigt og montere husholdningsfilm henover toppen af potten. I filmen har jeg klippet små huller for at sikre en stor mængde ilt samt mulighed for vanding.



Husholdningsfilm sættes stramt henover potterne og holdes på plads med en elastik for at mindske fordampningen. Dette sikrer gode vækstbetingelser og sænker behovet for vanding. Et billigt alternativ til opvarmede spirekasser.

Opfølgning på spiringsforsøg

Følg linket for at se en opfølgning på forsøget:



Kilder:

Farell H., Så dine frø og kerner, Samvirke 2016 

BO BEDRE
https://bobedre.dk/indretning/dyrk-din-egen-avocadoplante-i-vindueskarmen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dyrelivet i den nære natur

Vi har valgt beskæftige os med de dyr der findes i vores nære omgivelser. Vi har valgt dette emne med afsæt i interessen fra vores målgruppe...